Служителите в България масово не се изследват за хепатит С

Служителите в България масово не се изследват за хепатит С

© Reuters

Преобладаващата част от заетите в икономиката участници в проучване за нивото им на информираност за заболяването хепатит С декларират, че никога не са се изследвали. Това сочат резултатите от анкетно проучване, представени на пресконференция в Българската стопанска камара днес.


Сред анкетираните работодатели и служители 45% признават, че никога не са се изследвали за хепатит С, а други 26% са го правили преди повече от една година. Едва 6% са се изследвали през последната година, а всеки пети (23%) не помни или не знае дали някога са му правени подобни изследвания.


Респондентите признават, че биха се изследвали, ако работодателят им осигури безплатни тестове за това. Според 80% от тях грижата за здравето на служителите, включително покриването на специфични лабораторни изследвания и профилактика на тежки заболявания, е основен мотивиращ фактор за задържане на висококвалифицираните кадри.




Според 88% от анкетираните изследванията за носителство на вируса на хепатит С трябва да е грижа на държавата. 62% са на мнение, че Националната здравноосигурителна каса трябва да покрива лечението на заболяването, а според 38% това трябва да е ангажимент на работодателя.


"В Българската стопанска камара насърчаваме бизнесът да бъде отговорен към своите работници, защото вярваме, че те са най-ценния капитал на компаниите. Инвестицията в здравето и безопасността на работа, както и ангажирането с профилактика на различни заболявания повишава производителността на труда и се отразява се на микроклимата в компаниите", коментира Камен Колев – зам.-председател на Българската стопанска камара.


Непознаването на заболяването е причина всеки пети (22%) да признава, че би странил от свой колега, за когото знае, че е заразен с хепатит С.


Един от съществените резултати от проучването е, че въпреки социалната значимост на заболяването и големият брой заразени у нас (около 110 000 души, 92% от които са в трудоспособна възраст), хепатит С си остава непознат.


Голяма част от анкетираните (42%) не правят разлика между хепатит С и хепатит А (жълтеница). Едва малко над една-трета от респондентите (41%) са наясно, че хепатит С протича в над 85% от случаите безсимптомно, дори е популярен като "тихият убиец". 


Как става заразяването с вируса на хепатит С, как протича заболяването, защо никой не е застрахован от болестта и и защо е важно хората да се изследват, можете да прочетете тук.


Проучването е проведено в периода 7-20 януари 2015 г. чрез онлайн анкета, съдържаща стандартизирани и полустандартизирани въпроси. Обхванати са 414 души, основно специалисти и мениджъри на предприятия от целия спектър на икономиката и всички региони на страната. Преобладаващият брой участници в анкетата са в активната възрастова група от 20 до 59 години.

Ключови думи към статията: