Хепатит С масово остава непознат

17580
Хепатит С масово остава непознат
Снимка: Thinkstock

Хепатит С си остава непознат.

Това показват резултатите от анкетно проучване за нивото на информираност на работодателите и заетите в икономиката за заболяването, както и тяхната готовност да участват активно в дейностите по превенция и лечение на болестта. То е проведено от Българската стопанска камара*.

64% от българите никога не са се изследвали за Хепатит C

Над 110 000 българи са заразени с хепатит С. Едва 3% от тях знаят за това и се лекуват. Проучване на пациентските организации сочи, ч...

Половината от анкетираните (49%) са убедени, че има ваксина срещу хепатит С, по-малко от една-трета (29%) от тях са наясно, че такава не съществува, а цели 22% от участниците в проучването не са информирани по този въпрос. Голяма част от анкетираните (42%) не правят разлика между хепатит С и хепатит А (жълтеница). Едва малко над една-трета от респондентите (41%) са наясно, че хепатит С протича в над 85% от случаите безсимптомно, дори е популярен като "тихият убиец".

Непознаването на заболяването е причина всеки пети (22%) да признава, че би странил от свой колега, за когото знае, че е заразен с хепатит С. Силвана Лесидренска, пациент и председател на пациентско сдружение „ХепАктив“, коментира: „За съжаление, липсата на симптоматика, както и предразсъдъците, ширещи се в обществото, допринасят за това българите масово да не се изследват за хепатит С. Надявам се здравната система да се ангажира със създаването на национална програма за профилактика и информираност относно начините на заразяване и лечение на хепатит С. Едва тогава стигмата в обществото ще изчезне“.

Обезпокоителните резултати не свършват дотук:

Преобладаващата част от участниците в проучването декларират, че никога не са се изследвали за хепатит С - 45% признават, че никога не са се изследвали за хепатит С, а други 26% са го правили преди повече от една година. Едва 6% са се изследвали през последната година, а всеки пети (23%) не помни или не знае дали някога са му правени подобни изследвания. Респондентите признават, че биха се изследвали, ако работодателят им осигури безплатни тестове за това. В тази връзка не е случайно, че според 80% от респондентите грижата за здравето на служителите, включително покриването на специфични лабораторни изследвания и профилактика на тежки заболявания, е основен мотивиращ фактор за задържане на висококвалифицираните кадри.

Добри резултати при изпробване на ваксина срещу хепатит С

Първата ваксина срещу хепатит С, разработена от британската лаборатория "ГлаксоСмитКлайн", предизвика силна имунна реакция в рамките на...

*Проучването е количествено и е проведено в периода 7-20 януари 2015 г. чрез онлайн анкета, съдържаща стандартизирани и полустандартизирани въпроси. Обхванати са 414 души, основно специалисти и мениджъри на предприятия от целия спектър на икономиката и всички региони на страната. Преобладаващият брой участници в анкетата са в активната възрастова група от 20 до 59 години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com