БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Хепатит А – всеки може да се зарази от болестта на мръсните ръце

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,50 oт 5)
Loading...

Хепатит А представлява 40% от всички случаи на вирусен хепатит. Болестта е често срещана в топлите развиващи се страни, където няма чисти източници на питейна вода, а хигиената на населението е ниска. Широкото разпространение на болестта по тези места се обяснява и с неграмотността на местното население, което не знае нищо за хепатита. Счита се, че 90% от хората в третия свят са преболедували Хепатит А още като деца.

Вирусът на Хепатит А е устойчив на промените в температурата и дълго се запазва в обкръжаващата среда. Той не се унищожава в кисела среда (примерно в стомаха) и с години може да се съхрани в езерна или морска вода, дори и при замръзването им и температури от минус 20 градуса. Върху храни вирусът се запазва до 10 месеца, а върху съдове за хранене до една седмица. 12 часа оцелява хепатитният вирус при загряване на 60 градуса. Много препарати за почистване, съдържащи антисептици са безсилни пред причинителите на Хепатит А. Може да се унищожи само с почистващи препарати, съдържащи хлор, калиев перманганат и чрез изваряване в течение на 5 минути.

Как протича заболяването?

Заразаване

Основният способ за заразяване с вируса на Хепатит А е фекално-орален. Заразяването става чрез контакт с течности, хранителни продукти и продукти за лична хигиена. Болните в инкубационен период също са много заразни. Доколкото вирусът е много устойчив при неблагоприятни условия, то той се съдържа в огромни количества в различни водоеми.

Една от причините за заразяване е използването на тази вода – за пиене, за къпане или миене на зъбите, миене на плодове и зеленчуци или посуда. Ако незаразени хора се намират в едно помещение с болни или с такива в инкубационен период, то заразяването става чрез предмет – кърпа, дръжка на врата и др.
Заразяването може да стане и по кръвен път – при кръвопреливане, при употреба на инжекционни наркотици, при анален секс.

Развитие на болестта

Вирусът се настанява в черния дроб, където има благоприятни условия за по-нататъшно размножаване и разпространяване. Открива се в кръвта и фекалиите на болния. Инкубационният период на Хепатит А е от 15 до 45 дни, най-често 20-30.

Симптоми

Болестта може да протече с общо пожълтяване или без него, както и в субклиничната форма. Периодът на заболяването се характеризира с краткосрочно вдигане на температурата, увеличаване на размера и болки в черния дроб, липса на апетит, гадене, повръщане, понякога уголемяване и на далака, потъмняване на урината и изсветляване цвета на фекалиите. Жълтеенето на кожата се задържа до началото на оздравителния период. Нормализирането размера на черния дроб може да стане чак след 3 до 6 месеца.

Как се поставя диагноза?

Предвид високата заразност на Хепатит А, е важно симптомите бързо да се отделят от тези на стомашно-чревните вируси и диагнозата да се постави навреме. Хепатит А трябва да се разграничи и от останалите хепатити. Ако кожата е пожълтяла, а черният дроб е уголемен, диагнозата се поставя лесно, но при част от пациентите, цветът на кожата не се променя.

Изследване

За по-сигурна диагноза се прави кръвен анализ – общ и биохимически. Повишените нива на билирубина, АЛТ и АСТ доказват патологически процеси в черния дроб.

Лечение на Хепатит А

Болестта се лекува в болница за период от 1 седмица до 2 месеца, в зависимост от възрастта на болния, количеството на попадналите в организма вируси, силата на имунитета, съпътстващите заболявания и методите на лечение. Няма специфични противовирусни препарати за Хепатит А. При влошено състояние се поставят инжекции Интерферон. В болшинството от случаите организмът сам се справя с болестта. Медикаментите за отделните симптоми се назначават само от лекар, понеже повечето лекарства натоварват черния дроб допълнително. Такъв е например масово използвания за сваляне на температура Парацетамол.


При средна и тежка форма на Хепатит А допълнително се провежда терапия срещу интоксикацията с вливане на подходящи препарати. Ефективно лечебно въздействие оказват медикаментозните препарати на основата на ферменти. За да се предпази черния дроб от енцефалопатии, се използват и кортикостероиди.
Оздравяването от Хепатит А настъпва постепенно. Ускоряване на процеса може да се направи с преминаването на курс от възстановителни процедури в санаториум под лекарски контрол. В много редки случаи се появят рецидиви – вече оздравял човек получава една или две кризи.

Възстановяване след хепатит А


Много е важно първите дни на болестта да бъдат прекарани в болница, на легло, с подходяща диета. Болният трябва да пие до 3 литра течности на ден във вид на сладък чай, разтвор на глюкоза или подходяща минерална вода. Физическите натоварвания трябва да се сведат до минимум и след излизане от болница. Не трябва организмът да се натоварва по никакъв начин с тежка работа или тренировки. Биохимическите параметри на пациента се проследяват в продължение на поне 6 месеца.

Диета

Храненето трябва да бъде с нормална калоричност (2500-3000 ккал на ден), да изобилства с белтъчини, сложни въглехидрати и мазнини, които лесно се преработват. За ускоряване на метаболизма в организма се назначава балансирана витаминозна диета. Всъщност, диетата е важен елемент от лечението. От храната на болния трябва да се изхвърлят всички пържени, солени, люти и консервирани храни. Не са за препоръчване трудносмолаемите храни, каквито са гъбите. Болният не трябва да пие кафе и газирани напитки и да яде сладкиши, пресен хляб и шоколад.


Препоръчват се кисели млека с ниска масленост, зеленчуци, с изключение на зеле, лапад и лук, месо и риба без тлъстини. Храната се консумира на малки порции – 5-6 пъти на ден. Диетата се спазва и след оздравяването, по време на възстановителния период.

Профилактика на Хепатит А

  • Контролиране на огнището на заболяването в продължение на 45 дни;
  • Изолация и поставяне под карантина на пациента с диагноза Хепатит А;
  • Ваксиниране на всички контактни лица;
  • След изписване от болница, диспансеризиране и проследяване на пациента през следващите 6 месеца.

Прогноза и последствия

Прогнозата на заболяването Хепатит А е благоприятна, въпреки че пълното излекуване може да отнеме много време. След това, пациентите получават имунитет за цял живот. Активно протичащата болест може да нанесе поражения на черния дроб, които човек да усеща до края на живота си. Възможните усложненията са жлъчна дискинезия, холецистит, хроничен панкреатит, холангит.
Ваксиниране
Ваксинирането се прави с профилактична цел и е подходящо не само за пътуващите в рискови страни, но и за медици, за работници в предприятия от хранителната промишленост или в заведения за хранене. Имунитетът срещу Хепатит А не се формира веднага след ваксинирането, а след 3-4 седмици. За засилване на ефекта понякога се поставя и втора ваксина – 6 месеца след първата. Но дори и двете ваксини не изграждат пожизнен имунитет, а само за 8 години.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари