Какво е хепатит А?

Вирусът на Хепатит А

© Associated Press

Вирусът на Хепатит А

От началото на годината в страната са регистрирани 3229 случая на хепатит А, според информация на Министерството на здравеопазването. Как можем да се предпазим от вируса и откъде идва той? "Дневник" публикува информация на Световната здравна организация (СЗО) за това какво представлява болестта и как протича.


Какво е Хепатит А


Хепатит А е възпаление на черния дроб, което се появява в страни и региони с проблемна канализация и голяма гъстота на населението. Най-често вирусът се разпространява от заразена вода или храна, които са били замърсени с фекалии или при контакт със заразен човек. Заразата не се прихваща по въздушен път, а при поглъщане на вируса. Той навлиза през устата, размножава се с тялото и излиза заедно с изпражненията.




Вирусът на хепатит А е изключително устойчив и оцелява дълго време без приемник. Освен това оцелява при термична обработка – при 70°C до 10 минути, а до -20°C може да издържи с години.


Симптоми и протичане на болестта


Заболяването протича много различно. Много често при децата то преминава без симптоми или жълтеница. С напредването на възрастта се увеличават и усложненията при боледуването, но като цяло рядко се остават дълготрайни последици.


Инкубационният период на вируса може да е много дълъг – от две седмици до 50 дни. Точно тогава и болните са и най-заразни. След появата на симптоми заразността на заболелите намалява.


Острата фаза продължава от няколко дни до около седмица. Симптомите са могат да бъдат загуба на апетит, умора, стомашни болки, повдигане и повръщане, температура, диария, тъмна урина и бледи изпражнения. Около десетия ден след появата на първите симптоми може да се развие и жълтеница, но с нея намалява температурата.


Обикновено заболяването преминава самостоятелно, а медикаментите се изписват за подобряване на комфорта на пациентите. Според Световната здравна организация приемът на имуноглобулини до две седмици след заразяването имат ефект, но не помагат при острата фаза.


Възстановителният процес е бавен, но обикновено пациентите оздравяват напълно. При от 3% до 20% от случаите заболяването може да се повтори през следващите 4 до 15 седмици след преминаването на първите симптоми. Повторните заразявания не продължават повече от 12 месеца.


Бременните жени, които са болни от хепатит А, няма да заразят бебетата си, защото антитела, които се образуват в началото на заболяването, преминават плацентата и предпазват бебетата.


Предпазване от хепатит А


Какво е хепатит А?

© Associated Press


Най-добрият начин за предпазване от вирусен хепатит А е миенето на ръце с топла вода и сапун. Повишаването на цялостната хигиена на дома също предпазва от заболяването. От Световната здравна организация препоръчват хората, които са в риск, да се ваксинират срещу хепатит А.


Плодовете и зеленчуците трябва да се мият внимателно преди консумацията им в суров вид.
Добре е да се избягва яденето сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход, както и на храна от заведения със съмнителна хигиена.


Освен това не трябва да се пие вода от непречистени източници като реки и кладенци. Възможно е, макар и рядко, заразата да се получи при ухапване на насекомо. Мухите и хлебарките също могат да пренесат вируса.


Лечение


Лечението срещу хепатит А е по-скоро терапевтично и е комбинирано с адекватна храна. Болестта отминава от само себе си, а лекарства като кортикостероиди и антибиотици нямат ефект върху вируса. Няма нужда от хоспитализация.


Трябва да се избягват трудно разграждащите се белтъци и мазнини, пържените и пикантни храни и да се увеличат въглехидратите. Препоръчително е хранителният режим да се спазва около 6 месеца. Според СЗО няма доказателства, че намаляването на мазнините има положителен ефект върху протичането на заболяването. Яйцата, млякото и маслото могат да помогнат за правилния калоричен прием.


Не се препоръчва да се приема алкохол по време на острата фаза, но умерена употреба през оздравителния период рядко вреди.


Важно е да се пият много течности и да се спазва постоянен режим, с много почивка. Не се препоръчват тежки физически упражнения по време на боледуването и възстановяването.
 


Хора с повишен риск от заразяване с хепатит А
- Членовете на семейства, в които има заразени
- Медицинският персонал в болници
- Хората, които пътуват до развиващи се страни или региони, където заболяването е силно разпространено.
- Хората, които живеят в райони с широко разпространение на хепатит А
- Децата в предучилищна възраст, които посещават детски градини, и техните семейства
- Работещите в детски градини
- Бежанците, които живеят във временни лагери
- Хората и персоналът на рестриктивни институци
- Хомосексуални мъже
- Хората с наркотична зависимост, които се инжектират с нестерилизирани игли
- Хората с хронични чернодробни заболявания
- Хората, работещи в хранителната индустрия


Всичко, което трябва да знаете за: